Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Ordinul nr. 470/2018 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile a fost publicat in MOF din 23.01.2018.
Pentru exercițiul financiar al anului 2017, societățile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacționare în cursul exercițiului financiar 2017 întocmesc situațiile financiare anuale individuale în baza IFRS prin retratarea informațiilor din contabilitatea organizată în baza Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Începând cu exercițiul financiar al anului 2018, societățile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacționare în cursul exercițiului financiar 2017 țin contabilitatea în baza prevederilor IFRS.
MODIFICARI ADUSE O 1802/2014:
Pe langa aprobarea formatului situatiilor financiare se aduc modificari O 1802/2014, astfel:
- Modificari privind Contabilitatea angajamentelor și a altor elemente extrabilanțiere:
1. La punctul 354, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
” (2) În această categorie se cuprind: angajamente (giruri, garanții, cauțiuni) acordate sau primite în relațiile cu terții; imobilizări corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în păstrare sau custodie; debitori scoși din activ, urmăriți în continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosință; redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadență; bunuri proprietate publică(anterior formularea era bunuri publice, aceasta fiind singura reformulare din acest paragraf) prin ordin primite în administrare, concesiune sau cu chirie de către regii autonome, societăți/companii naționale, societăți; bunuri din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active; dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadență; certificate de emisii de gaze cu efect de seră primite, care nu au stabilită o valoare și, prin urmare, nu pot fi recunoscute în conturi bilanțiere, precum și alte valori.”
2. Punctul 355 se modifică și va avea următorul cuprins:
“355. -(1) Bunurile proprietate publică primite în administrare, concesiune sau cu chirie, precum și bunurile din domeniul privat al statului care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active se reflectă în conturi în afara bilanțului (contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare»). (Anterior :” (1) Bunurile luate în administrare, concesiune sau cu chirie se reflectă în conturi în afara bilanțului (contul 8038 “Bunuri primite în administrare, concesiune și cu chirie”).
(2) La sfârșitul duratei contractului de administrare, concesiune sau închiriere, bunurile se restituie proprietarului. La restituirea acestor bunuri se creditează contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare».”
3. După punctul 492.5 se introduce un nou punct, punctul 492.6, cu următorul cuprins:
4926. – La prezentarea informațiilor nefinanciare este avută în vedere Comunicarea Comisiei Europene «Ghid privind raportarea informațiilor nefinanciare (metodologia de raportare a informațiilor nefinanciare) (2017/C 215/01)», publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 215 din data de 5 iulie 2017.”
4. După punctul 556.5 se introduce un nou punct, punctul 556.6, cu următorul cuprins:
“5566. – La prezentarea informațiilor nefinanciare este avută în vedere Comunicarea Comisiei Europene «Ghid privind raportarea informațiilor nefinanciare (metodologia de raportare a informațiilor nefinanciare) (2017/C 215/01)», publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 215 din data de 5 iulie 2017.”
5. În Planul de conturi general cuprins la punctul 594, denumirea contului 8038 se modifică astfel: “Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare”.
6. În Planul de conturi general cuprins la punctul 594 se introduc conturile 6584 “Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări” și 7586 “Venituri reprezentând transferuri cuvenite în baza unor acte normative speciale” – În acest cont se evidențiază veniturile reprezentând transferuri cuvenite în baza unor acte normative speciale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal.
7. În funcțiunea contului 666 “Cheltuieli privind dobânzile” din cadrul capitolului 16 “Funcțiunea conturilor” se elimină elementul “valoarea dobânzilor repartizate pe cheltuieli pentru operațiunile de cumpărare cu plata în rate (471)”.
8. În funcțiunea contului 766 “Venituri din dobânzi” din cadrul capitolului 16 “Funcțiunea conturilor” se elimină elementul “valoarea dobânzilor înregistrate pe venituri, pentru operațiunile de vânzare cu plata în rate (472)”.
9. La capitolul 16 “Funcțiunea conturilor” se elimină funcțiunea contului 8038 “Bunuri primite în administrare, concesiune și cu chirie” și se introduce funcțiunea contului 8038 “Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare”, cu următorul cuprins:
Contul 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare»”
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune și cu chirie de către regii autonome, societăți/companii naționale, societăți, precum și a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active.
În debitul contului 8038 «Bunuri primite în administrare, concesiune, cu chirie și alte bunuri similare» se înregistrează valoarea bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune și cu chirie de către regii autonome, societăți/companii naționale, societăți, precum și a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active, iar în credit, valoarea celor restituite.
Soldul contului reprezintă valoarea bunurilor proprietate publică primite în administrare, concesiune și cu chirie de către regii autonome, societăți/companii naționale, societăți, precum și a bunurilor din domeniul privat al statului, care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca active, existente în entitate la un moment dat.”